co jíst?
9. 3. 2007
Tukové polštářky na břiše zdaleka nejsou jedinou částí těla, ve které se odráží, jak jíte. Při skladbě jídelníčku byste neměla myslet jen na štíhlou linii, ale i na signály, které vám dávají další vaše tělesné přednosti. Stojí vám míry modelky za vypadané vlasy?
…zdravé vlasy a pevné nehty!
Pokud máte slabé, nevýrazné vlasy a nehty se vám nepěkně třepí, zřejmě vám chybí železo, zinek a vitamin B12. Přestaňte se vyhýbat červenému masu a dopřejte si ho alespoň dvakrát týdně (maximálně ale 100g, jinak si zaděláváte na rakovinu prsu a střev). Pokud červené skutečně nemůžete, dejte si tučnější rybu (makrelu nebo lososa) nebo alespoň jezte dostatek luštěnin. Výborně se železo vstřebává když ho zkombinujete s potravinami o vysokém obsahu vitaminu C.
…bystré oči!
Trápíte kukadla denním civěním do monitoru? Pak byste se měla starat, aby byly vaše oči ve formě a správně vyživené. Nedostatek vitaminu A (najdete jej v mrkvi, papáje nebo sladké paprice) může vést až k šerosleposti. Ochablého očního svalstva, které bývá nejčastější příčinou slepoty ve stáří, se vyvarujete, když si pravidelně dopřejete špenát či jinou listovou zeleninu. Máte problém se zarudlýma očima? Podrážděná sliznice značí nedostatek mléčných a celozrnných výrobků.
…pevnou a pružnou kostru!
Teď možná silné kosti nedoceníte, ale na stará kolena (no, dost možná už po třicítce) si budete za nesprávný jídelníček spílat. Zaručeným receptem, jak si zadělat na osteoporózu (řídnutí kostí), je shazovat spousty kil naráz při drastických dietách. Nezapomínejte na dostatek vápníku, horčíku, fosforu a vitamínu D! Vedle mléčných výrobků vám prospějí hlavně ryby – některé (sardinky, tuňák) můžete klidně jíst i s jejich měkkými kostmi.
…hladkou a zdravou kůži!
Pokožku těla je třeba chránit před nepříznivými vlivy po celý rok – zevnitř i zvenčí! Máte kůži šupinatou, suchou a rány se vám pomalu hojí? Pak jí chybí zásadní výživa pro její obnovu – vitamíny, beta-karoten, kyselina listová a stopové prvky. Důležitý je zejména dostatek omega-3 mastných kyselin (je v rybách, řepkovém a sójovém oleji a lněných a dýňových semínkách).
Autor: Lena Nevis