Psychologie
Psychologické cíle
Zahrnují takové cíle, kdy začnete jinak přemýšlet o sobě, o jídle, o cvičení a o sobě jako o zdravém člověku. Možná je jeden z Vašich dlouhodobých cílů získat lepší postavu. Nebo je jeden z Vašich krátkodobých cílů přečíst knihu s danou problematikou nebo se spojit s odborníkem, pokud si s problémem nevíte rady.
Pokud je jeden z Vašich dlouhodobých cílů naučit se zdravé stravovací návyky, pak krátkodobý cíl může spočívat např. v tom, že se při jídle nebudete dívat na televizi. Vytyčování a plnění krátkodobých cílů – jako např. než spolknete sousto jej pořádně rozkousat, odkládat příbory mezi sousty – Vám pomohou dosáhnout cílů dlouhodobých. Uvádíme zde některé z klasických příkladů ke změně chování. Můžete je použít k tomu, abyste se doma stravovali zdravěji.
- Vyberte si doma jen jedno místo, kde budete jíst. Když to uděláte, zmenšíte tím počet míst spojených s jídlem.
- Při jídle se snažte soustředit jen na něj a nedělejte při tom nic jiného. Vypněte televizi, odložte časopis a zavěste telefon. Teď jste teprve připraveni se soustředit na to, co jíte (a také se z toho těšit) a také na to, kolik toho jíte. Může Vám to pomoci zbavit se spouštěcích mechanismů, které mohou být spojeny s jídlem, a o kterých ani nemusíte vědět.
- Jaké jsou Vaše spouštěcí mechanismy? Jakákoli osoba, věc nebo aktivita, kterou máte spojenou s určitým jednáním, je spouštěcí mechanismus. Běžný spouštěcí mechanismus jídla je např. sledování televize. Všichni jsme to zažili: v televizi běží reklama na nové sušenky, dostaneme na ně chuť a už běžíme prozkoumat lednici, jestli by se v ní něco podobného nenašlo. Pokud nemůžeme najít něco podobného, spokojíme se nakonec s čímkoli jiným k jídlu. A to jsme před tou reklamou ani neměli hlad. Někdo jiný je zase zvyklý si vždycky při sledování večerního programu otevřít sáček chipsů a sníst je.
- Prostřete svůj stůl tak, jako byste čekali hosty. Pokud jste již nějakou dobu neměli návštěvu, zkuste si sami vybrat hezký ubrus, talíře a doplňky. A jaký je důvod toho všeho? Budete jídlu věnovat více pozornosti a respektu. A neujídejte nic dříve, než si sednete ke stolu a začnete opravdu jíst.
- Před jídlem vypijte plnou sklenici vody. A při jídle také dostatečně pijte. Budete se cítit plnější, aniž byste přijali další kalorie.
- Používejte menší talíře a sobě servírujte menší porce. Vždycky si můžete přidat. A než se nadějete, menší porce Vám budou připadat normální.
- Při jídle kousejte pomalu a mezi sousty odkládejte příbory. Odpočívejte. Čím pomaleji budete jíst, tím déle si budete jídlo užívat. A také pravděpodobně sníte pouze rozumné množství, protože si včas uvědomíte, že už jste sytí. Hlad má velké oči. To, že je žaludek plný, dojde do mozku až asi za 10 minut. Proto, když jíte pomaleji, cítíte se dříve sytí.