Vyzrát nad hladem
Také to znáte? Celý den jste se statečně držela, ale večer je celá vaše snaha definitivně "v tahu". Přepadne vás vlčí hlad, nasměruje vaše kroky k lednici a hned zapomenete na všechna svá předsevzetí. Máme pro vás několik jednoduchých triků, které vám mohou pomoci.
Dejte si pauzu
Když člověku opravdu chutná, nejraději by po první porci pokračoval dál. Je třeba říct: "Stop!" Vyčkejte tři minuty. Vědci zjistili, že touha dopřát si přídavek nás opustí už po krátké chvilce.
Najezte se dosyta
Vlčí hlad přichází vždy, když málo jíte. Tělu chybějí důležité výživné látky, klesá hladina cukru v krvi a přichází obrovská chuť k jídlu. Nejlépe uděláte, když budete jíst pět až šest malých porcí denně. Ty naplní žaludek rovnoměrně a udrží hladinu cukru na stabilní úrovni.
Dopřejte si (s mírou)
Zákazy nemají význam. Vlastně spíše stupňují chuť a dodržet je, potom bývá dvakrát těžší. Klidně si dopřejte jeden proužek čokolády a pomalu si ji vychutnávejte.
Víno až po jídle
Pokud si k jídlu ráda vypijete sklenku vína, nepijte ji nikdy před jídlem. V tom případě totiž rychle stoupne hladina cukru a automaticky pak sníte více jídla.
Chce to osvětlení
Další z odborných studií uvádějí, že lidé nejčastěji mlsají v přítmí. Je to v podstatě hra na schovávanou se sebou samými. Při tlumeném světle se cítíme být neviditelné a máme proto i menší zábrany.
Nedostatek spánku
Tělo při nedostatku spánku produkuje větší množství kortizolu a ghrelinu. A právě tyto hormony mívají za následek záchvaty vlčího hladu.
Hlad nebo žízeň?
Říká se, že hlad je převlečená žízeň. A něco pravdy na tom bude. Dříve, než pozřete nějaké to sousto, zkuste vypít sklenici minerálky nebo bylinkového čaje. Je dost možné, že vašemu tělu scházely právě tekutiny.
Co nás zasytí
Sáhněte po tmavém chlebu nebo celozrnném rohlíku, celozrnných těstovinách či po zelí. Když dostanete chuť na nějakou drobnost, zkuste mrkev, ovesné sušenky bez cukru, horkou čokoládu, jablka, ředkvičky nebo bílý jogurt.
Autor: Táňa Václavková