Ovocná dieta
Kdo by neznal lahodnou pochoutku, která se v čerstvém stavu objevuje na našem stole, zejména kolem Vánoc. Určitě se vám při vyslovení slova ananas vybaví kromě šťavnatého plodu i mořské pobřeží s příbojem a nějaká ta tropická palma, v jejíž koruně si jej můžete utrhnout
Ananasová dieta
Bohužel vás musíme zklamat, na palmě byste jej hledali opravdu marně. Ananas totiž není strom, ale až jeden metr vysoká bylina. Jejím domovem je Jižní Amerika, i když dnes se ananas nejvíce pěstuje v Thajsku a Číně. Ale neslouží jen jako chutné ovoce. Na Filipínách se využívají i listová vlákna této rostliny, především k výrobě krajek a příjemně chladivé látky.
V tropických oblastech, kde je domov ananasu se říká: "Jestliže chcete zhubnout, jezte ananas". Tedy, upřímně řečeno, v tropech neříkají ananas, ale správně po anglicku pineapple (piniové jablko). Důvodem je, že mladé plody vypadají prostě, trochu jako piniová šiška. Jak to ale opravdu s tím hubnutím je? To je otázka, která se s blížícími vánočními svátky stává stále aktuálnější.
Čerstvý versus kompot
Kdo ví, možná že právě díky těmto jeho vlastnostem, objevil ananas pro Evropu v roce 1493 Kryštof Kolumbus na ostrově Guadeloupe. O sto let později jej Portugalci dovezli do oblasti jižního Pacifiku,m ale teprve na začátku devatenáctého století se dostal až na Havaj, které vděčí za svoji proslulost. Tady jej totiž poprvé ve větší míře začali konzervovat do plechovek. Bylo to především kvůli dužině. Ta u ananasu tvoří z osmdesáti pěti procent voda a ze čtrnácti procent sacharidy. Kromě toho v něm můžeme najít vitamíny E, B1, B12, C, provitamínn A a důležitý enzym bromelin, který dokáže štěpit bílkoviny a povzbuzuje trávení. Tady jsme narazili na, v podstatě nejdůležitější látku obsaženou v tomto ovoci.
Tento enzym pomáhá lidskému tělu dvojím způsobem. Nejen, že štěpí bílkoviny v těle na aminokyseliny, ale také ve střevech ničí bílkovinové síťky bakteriálních stěn a cizopasné červy. Bromelain proniká také kůží, proto chomáček vaty namočený v ananasové šťávě a přiložený na pigmentové skvrny je zesvětlí, nebo úplně odstraní. Tento zázračný enzym brání srážení krve a tím zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak a přispívá k rozpouštění usazenin na stěnách cév. Bromelain působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a lokální svalové křeče.
Ananas dále ještě obsahuje šestnáct různých minerálních látek a stopových prvků. Kompotované ovoce však ztrácí asi šedesát procent vitamínů a bromelain se zde z větší části rozkládá, stejně jako všechny enzymy, které jsou vystaveny větší teplotě, než je ta jejich hraniční a to je čtyřicet stupňů Celsia.
Pleťová maska
Při zpracování nejprve odřízneme horní růžici listů, pak odkrojíme šupinatou kůru, plod rozkrojíme po délce na dvě poloviny a vyjmeme zdřevnatělou střední část. Takto získanou dužninu můžeme hned konzumovat. Ananas pak podáváme jako ovocný salát, součást dezertů, můžeme jím vylepšovat zeleninové pokrmy, nebo grilované maso. Výborně doplňuje také pokrmy s kuřecím masem, ale jak již bylo řečeno, dá se kombinovat i s tučnějším masem, protože brzdí ukládání tuků.
Odkrojenou slupku nemusíme vyhazovat. Ananasová šťáva, kromě toho, že je bohatá na vitamíny, obsahuje i substance, které působí proti ochabnutí pleti. Tím pádem je vhodná především pro zralou pleť Kromě toho, že si slupky přiložíte na obličej, můžete si také vlastnoručně vyrobit výživný krém. Jednoduše smícháte několik kapek ananasové šťávy s běžným krémem, který denně používáte. Zkrátka ananas se dá využít doslova do poslední kapky!