Tuk vs. Tuk
Není tuk jako tuk - v čem je rozdíl?
Známe řadu tuků, z nichž každý má pro tělo odlišný význam. Tuky označované termínem „esenciální” nám dodává jedině potrava (např. ryby, ořechy, semena, olivy apod.). Tato skupina obsahuje vícenenasycené mastné kyseliny, jejichž přeměna a interní využití závisí na několika enzymech, které samy potřebují určité živiny, aby pracovaly účinně.
Rovněž ostatní, takzvaně nepodstatné tuky zde hrají svou roli, ačkoli ty nasycené nejsou ve stravě vítány.
Potravinářský průmysl například dobře ví, že s tukem „chytneme slinu”, neboť je potvrzeno, že umocňuje chuťový zážitek. Bohužel uvolňuje v těle galanin, který nadále zvyšuje touhu po tuku. Proto často prahneme po tučných pokrmech, které chutnají tak lahodně. Naštěstí stejný pocit vzbuzují tolik potřebné tuky nenasycené, jimž byste měli dávat přednost.
Kolik tuku znamená příliš mnoho?
Výzkumy prokázaly, že při snižování tělesné hmotnosti by strava měla dodávat nanejvýš 30 procent energie v tucích. Když tedy začleníte do stravy 20 procent ve formě esenciálních tuků, jídlo vám bude skrývat potěšení, avšak rychlost jeho přeměny na glukózu se zpomalí, což se dokonale shoduje se zásadami našeho dlouhodobého programu.
Které oleje jsou nejlepší?
Potraviny jako avokádo, dýně, sezam, olivy, vlašské ořechy a slunečnice obsahují cenné esenciální mastné kyseliny v té nejpřírodnější formě. Slouží také k výrobě olejů, které působí blahodárně i v malém množství.
Vybírejte jen vysoce jakostní druhy panenských olejů lisovaných zastudena, které používejte hlavně na salátové zálivky a marinády a při vaření je uchraňte vysokých teplot, neboť přehřátím ztrácejí výživnou hodnotu.
Které tuky jsou vhodné?
Nejen při dietách nejvíce prospívají lidskému organismu tuky, které se přirozeně vyskytují v rybách (jako jsou losos, makrela, tuňák, pstruh, úhoř, sardinky a další), ořeších, semenech a olivách. Nic se však nesmí přehánět, a proto si dávejte pozor na množství: ořechů můžete sníst jen plnou hrst denně a rybu si dejte čtyřikrát až pětkrát týdně.
Údaje na nízkotučných potravinách
Když si koupíte například sáček smažených brambůrků, inzerovaných jako nízkokalorické, na obalu se patrně dočtete „o 33% méně tuku”. Štítek uvádí, že výrobek obsahuje jen něco přes pět gramů tuku, jenže neříká, kolik kalorií to obnáší.
Zapamatujte si, že jeden gram tuku vydá devět kalorií. Proto vynásobte 5,3 g devíti a vyjde vám, že z celkového počtu 113 kalorií připadá 45 kalorií jen na samotný tuk.